HiFi Job

Govt Jobs 2018-19, Syllabus , Admit Card ,Previous Paper







General Science Objective Questions and Answers

General science elements metals generla knowledge (gk) quiz  awareness questions answers. All questions are given with explanation, solutions, examples . Prepare this question for  interview, entrance, exam, online test. Download  pdf, ebooks of General Science Question

General Science – General Knowledge Questions and Answers

Q1. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
A. Phosphorous
B. Bromine
C. Chlorine
D. Helium

ANSWER- B

Q2. Which of the following is used in pencils?
A. Graphite
B. Silicon
C. Charcoal
D. Phosphorous

ANSWER- A
Q3. Chemical formula for water is
A. NaAlO2
B. H2O
C. Al2O3
D. CaSiO3

ANSWER- B

Q4. Washing soda is the common name for
A. Sodium carbonate
B. Calcium bicarbonate
C. Sodium bicarbonate
D. Calcium carbonate

ANSWER- A
Q5. The hardest substance available on earth is
A. Gold
B. Iron
C. Diamond
D. Platinum

ANSWER- C

.
Q6. Tetraethyl lead is used as
A. pain killer
B. fire extinguisher
C. mosquito repellent
D. petrol additive

ANSWER- D
Q7. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is
A. Argon
B. Xenon
C. Helium
D. Krypton

ANSWER- C
Q8. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called
A. osmosis
B. deliquescence
C. efflorescence
D. desiccation

ANSWER- B
Q9. Galvanised iron sheets have a coating of
A. lead
B. chromium
C. zinc
D. tin

ANSWER- C
Q10. The group of metals Fe, Co, Ni may best called as
A. transition metals
B. main group metals
C. alkali metals
D. rare metals

ANSWER- A

Updated: July 5, 2016 — 10:36 pm

Comments

Add a Comment
  1. soutions to questions are very good

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *