HiFi Job

Govt Jobs 2018-19, Syllabus , Admit Card ,Previous Paper







Geography of India Objective Questions

Geography of India question answer is available to download , Prepare Geography MCQ’s for your Govt tests

Q1. The percentage of irrigated land in India is about

A. 45
B. 65
C. 35
D. 25

ANSWER-C
Q2. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

A. the Palghat gap
B. the Bhorghat pass
C. the Thalgat pass
D. the Bolan pass

ANSWER-A
Q3. The present forest area of India, according to satellite data, is

A. increasing
B.
decreasing
C. static
D. decreasing in open forest area but increasing in closed forest area

ANSWER-B
Q4. The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at

A. Guwahati
B. Jamnagar
C. Mumbai
D. Chennai

ANSWER-B
Q5. The zonal soil type of peninsular India belongs to

A. red soils
B. yellow soils
C. black soils
D. older alluvium

ANSWER-A
Q6. Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?

A. Beas, Ravi and Chenab
B. Ravi, Chenab and Jhelum
C. Sutlej, Beas and Ravi
D. Sutlej, Ravi and Jhelum

ANSWER-A

Q7. Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore?

A. Andhra Pradesh and Karnataka
B. Bihar and Orissa
C. Madhya Pradesh and Maharashtra
D. West Bengal and Assam

ANSWER-B
Q8. The outer Himalayas lie between

A. the lease Himalayas and the Indo
Gangetic plain
B. the foot hills and the Indo
Gangetic plain
C. the greater Himalayas and the
lesser Himalayas
D. Indo-Gangetic plains and the
peninsula

ANSWER-A

Q9. Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?

A. Ganga, Brahmaputra and
Godavari
B. Mahanadi, Krishna and Cauvery
C. Luni, Narnada and Tapti
D. Both (a) and (b)

ANSWER-D

Q10. The oldest oil refinery in India is at

A. Digboi, Assam
B. Haldia, near Kolkata
C. Koyali, near Baroda
D. Noonmati, Assam

ANSWER-A

 

 

Updated: June 22, 2016 — 12:51 pm

5 Comments

Add a Comment
  1. I WENT TO JOB

  2. Sir update more question.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *