HiFi Job

Govt Jobs 2017-18, Syllabus , Admit Card ,Previous Paper




Indian Culture – General Knowledge Questions Download

Q1. Natya – Shastra’ the main source of India’s classical dances was written by
A. Nara Muni
B. Bharat Muni
C. Abhinav Gupt
D. Tandu Muni

ANSWER-B

Q2. The words ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from
A. Rigveda
B. Satpath Brahmana
C. Mundak Upanishad
D. Ramayana

ANSWER-C
Q3. Mohiniattam dance from developed originally in which state?
A. Tamil Nadu
B. Orissa
C. Kerala
D. Karnataka

ANSWER-C

Q4. Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?
A. Nautanki
B. Garba
C. Kathakali
D. Bhangra

ANSWER-B
Q5. ‘Kathakali’ is a folk dance prevalent in which state?
A. Karnataka
B. Orissa
C. Kerala
D. Manipur

ANSWER-C
Q6. The National Anthem was first sung in the year
A. 1911
B. 1913
C. 1936
D. 1935

ANSWER-A
Q7. The head quarters of Sahitya Akademi is at
A. Mumbai
B. Chennai
C. New Delhi
D. Kolkata

ANSWER-C

Q8. The last Mahakumbh of the 20th century was held at
A. Nasik
B. Ujjain
C. Allahabad
D. Haridwar

ANSWER-D
Q9. In which of the following festivals are boat races a special feature?
A. Onam
B. Rongali Bihu
C. Navratri
D. Pongal

ANSWER-A
Q10. Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
A. Lucknow
B. Hyderabad
C. Jaipur
D. Mysore

ANSWER-A

Updated: June 27, 2016 — 4:10 pm

1 Comment

Add a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *